Wat is passend onderwijs?
Passend onderwijs is de nieuwe manier waarop onderwijs aan leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben wordt georganiseerd. Bijvoorbeeld extra begeleiding op school, aangepast lesmateriaal, hulpmiddelen of onderwijs op een speciale school. Deze ondersteuning kan nodig zijn vanwege een verstandelijke beperking of een chronische ziekte. Maar ook voor leerlingen met een gedrags- of leerstoornis is passend onderwijs natuurlijk erg belangrijk. Soms is het bij de start op het voortgezet onderwijs al duidelijk dat er extra ondersteuning nodig is, soms blijkt dat pas later.
Passend onderwijs is geen schooltype en leerlingen zitten dus niet ‘op’ passend onderwijs. De scholen in deze regio werken met elkaar samen in het Samenwerkingsverband VO-VSO Nijmegen e.o. De scholen in het samenwerkingsverband maken onderling afspraken over hoe ze ervoor zorgen dat alle leerlingen onderwijs en ondersteuning krijgen die bij hen past.
Handige links met informatie over passend onderwijs
Meer informatie over passend onderwijs
Behalve de speciale scholen voor leerlingen die blind, slechtziend of doof zijn of een spraaktaalprobleem hebben, werken alle scholen voor voortgezet en voortgezet speciaal onderwijs samen. De bedoeling is dat de scholen eerst nagaan wat de ondersteuningsbehoefte is, zodat ze daarna ondersteuning op maat kunnen organiseren voor uw kind.
Als de school er niet uit komt, kan de school een beroep doen op de expertise van het ondersteuningsplatform van het Samenwerkingsverband VO-VSO Nijmegen e.o. Via het Samenwerkingsverband is de meer specialistische expertise in te zetten. Ook u als ouder kan advies vragen bij het Samenwerkingsverband.
Als u samen met uw kind een school heeft gekozen, kunt u het aanmeldformulier dat is ingevuld door de basisschool, inleveren bij de VO-school van uw keuze. Als u van mening bent dat uw kind extra ondersteuning nodig heeft, geeft u dat aan op het aanmeldformulier.
Als er te veel aanmeldingen zijn op de school van uw keuze, zal de school eerst gaan loten tussen alle leerlingen die aangemeld zijn. Zodra is gebleken dat er plaats is voor uw kind, neemt de school het aanmeldformulier in behandeling. U krijgt hiervan schriftelijk bericht.
Indien uit het aanmeldformulier blijkt dat er wellicht sprake is van extra ondersteuning, neemt de VO-school contact op met u en met de basisschool van uw zoon of dochter. Op deze manier wordt duidelijk wat de ondersteuningsbehoefte van uw kind is. Soms is aanvullend onderzoek door een psycholoog of een orthopedagoog nodig. Uw toestemming wordt daar dan voor gevraagd. Ook voor het opvragen van informatie over uw kind bij andere instanties heeft de school uw toestemming nodig. De school kijkt vervolgens samen met u of zij de juiste ondersteuning kan bieden. Als dat niet het geval is, zal de school u helpen een geschikte school te vinden. U staat er dan niet alleen voor!
Als uw kind nu extra ondersteuning heeft en wellicht ook door een ‘ondersteuner’ vanuit het samenwerkingsverband primair onderwijs begeleid wordt, is het van belang dat u dit duidelijk aangeeft bij de aanmelding. Meestal zal de VO-school ook bij de basisschool informeren welke ondersteuning er nu precies is geboden. Door alle informatie kan de VO-school beter rekening houden met de ondersteuningsbehoefte van uw kind.
Uw kind heeft nu een toelaatbaarheidsverklaring voor het speciaal onderwijs (SO) of voor het speciaal basisonderwijs (SBO). Deze beschikking is niet geldig in het voortgezet speciaal onderwijs (VSO).
U heeft de keuze om uw kind aan te melden bij het reguliere voortgezet onderwijs of bij het voortgezet speciaal onderwijs (VSO).
Wanneer u uw kind aanmeldt bij het reguliere voortgezet onderwijs, is het van belang dat u bij de aanmelding aangeeft dat uw kind extra ondersteuning nodig heeft. De school kan vervolgens bekijken of ze deze ondersteuning kan bieden. Als dat niet het geval is, zal de school u helpen een geschikte school te vinden.
Wanneer u uw kind aanmeldt bij een VSO-school, dan zal deze school de aanmelding in behandeling nemen en bekijken of een nieuwe toelaatbaarheidsverklaring bij het Samenwerkingsverband VO-VSO Nijmegen e.o. aangevraagd kan worden.
Alle basisscholen en scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs zijn goed op de hoogte van alle mogelijkheden. Als u vragen heeft, kunt u daar het beste terecht. Als u specifieke informatie wilt of u ondervindt problemen bij de aanmelding, dan kunt u contact opnemen met het ondersteuningsplatform van het Samenwerkingsverband VO-VSO Nijmegen e.o. Het ondersteuningsplatform is op werkdagen te bereiken op telefoonnummer 024 -355 10 97.
Voor algemene informatie kunt u ook de onderstaande websites raadplegen.
Samenwerkingsverband VO-VSO Nijmegen e.o.
Op deze website vindt u meer informatie over passend onderwijs en de aanmeldingsprocedure in de regio van het Samenwerkingsverband VO-VSO Nijmegen e.o.
Rijksoverheid - passend onderwijs
Deze website van de Rijksoverheid biedt actuele informatie over passend onderwijs.
Als u er met de school of het samenwerkingsverband echt niet uit komt, kunt u op de website van de onderwijsconsulenten lezen wanneer en hoe een onderwijsconsulent u kan helpen om de juiste ondersteuning voor uw kind te regelen.
Het Steunpunt Passend Onderwijs voor ouders is van maandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 17.00 uur bereikbaar via de online helpdesk of telefonisch op nummer 0800-5010.
College voor de Rechten van de Mens
Dit is de website van het College voor de Rechten van de Mens met onder andere informatie over het indienen van een klacht en de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte.
MEE ondersteunt mensen met een beperking en hun omgeving. U kunt hier terecht voor ondersteuning op het terrein van onder andere zorg, onderwijs en werk.
Overzicht voorlichtingsactiviteiten
Alle voorlichtingsactiviteiten op alle middelbare scholen op een rij.
